Yudo ry

Ylämaan judoseura Yudo ry perustettiin Suomen 100-vuotispäivänä 6.12.2017 ja yhdistysrekisteriin se merkittiin Tatun-päivänä 11.12. Jäsenhakemus Suomen judoliittoon lähti Raijan-päivänä 9.2.2018, ja se hyväksyttiin jäseneksi 7.4.2018.

Seura jatkaa 1981-2001 Ylämaalla, Miehikkälässä ja Virolahdella toimineen Kaakon judoseura ry:n toimintaa. Koska tämä vanha seura poistettiin yhdistysrekisteristä 2016, jouduimme perustamaan uuden seuran. Valitsimme sille uuden nimen, joka samalla muistuttaa entisestä suomalaisesta kunnasta, joka nykyään on osa Lappeenrantaa. Kuten Kaakon judoseura aikoinaan, meidänkin toiminta-alueemme kattaa silti koko “Kaakonkulman” eli Ylämaan, Miehikkälän ja Virolahden alueet. Tällä alueella ei ole muuta judotoimintaa vaan lähimmät ovat Lappeenrannassa, Kotkassa, Imatralla ja Kouvolassa.

Seuran varsinaisiksi jäseniksi on nyt alkuvaiheessa liittynyt sekä Kaakon judoseuran vanhoja jäseniä, että Ylämaalla asuvia muissa judoseuroissa aiemmin toimineita aktiiviharrastajia. Seuran puheenjohtajana ja vastuuvetäjänä toimii Tatu Kosonen (2. kyu), puh. 050 584 5896 ja sähköpostitse tatu.kosonen@iki.fi

Ylämaan judoseura Yudo ry on Suomen Judoliitto ry:n, Etelä-Karjalan liikunta ja urheilu (Eklu) ry:n  ja Leader Länsi-Saimaa ry:n jäsen.

Seuran virallinen jäsenmaksu kaudelle 1.9.2021-31.8.2022 on alle seitsemänvuotiailta muksuilta 45 euroa, muilta junioreilta 85 euroa, ja aikuisilta 110 euroa. "Tatamille palaajien" ja muiden erityisprojektien jäsenmaksu on vain 35 euroa, mutta se ei sisällä muita judoliiton palveluita kuin mahdolliset vyöarvon korotukset. Muut jäsenmaksut sisältävät Suomen Judoliiton jäsenmaksun (sisältäen osallistumisoikeudet vyökokeisiin, koulutuksiin, kilpailuihin, jne.) - sekä kattavan judovakuutuksen. Maksua ei peritä peruskurssilaisilta/aloittavilta jäseniltä, mutta se suositellaan maksettavaksi tuon hyvän vakuutusturvan ansiosta.

Muistoja: Judonäytös Naantalissa 1973

Julkaistu Judolehdessä 23.3.2018 

Nämä kuvat on lähettänyt Tatu Kosonen. Ne on otettu Turun Budokwain ja Naantalin Banzain judonäytöksessä, joka pidettiin Naantalissa unikeonpäivän tapahtumien yhteydessä 28. heinäkuuta 1973. 

Kuvat ovat Kososen edesmenneen äidin Raija Kososen (omaa sukua Kulmala) valokuva-albumista, ja ne on ottanut Juha Merilahti. Raija Kosonen on mukana kaikissa kuvissa. 

"Äiti treenasi Budokwaissa eikä Banzaissa, vaikka olikin Naantalista kotoisin. Kaikki kolme tätiänikin kävivät äidin innostamina judossa, mutta äidin vyöarvo oli korkein, sininen. Ainakin vanhimman tätini osalta harrastus loppui sitten, kun hän siirtyi työelämään eikä harjoittelu enää sopinut päivärytmeihin," Kosonen kertoo. 

Raija Kososen judoharrastus päättyi ilmeisesti hänen lähtiessään erikoistumaan Helsinkiin tai viimeistään hänen palatessaan sen jälkeen työelämään, eli kesään 1975 mennessä. 

"Äiti palasi tatamille vielä vähäksi aikaa Lappeenrannassa 1980-luvun alkupuolella. Hän oli sitä mieltä, että nopeus ja notkeus eivät enää palanneet entiselle tasolle, koska aika monta vuotta oli ollut välissä. Hän kävi silti työkaverinsa kanssa Kamizan harjoituksissa, kunnes alkoi odottaa pikkusiskoani." 

Sen jälkeen laji vaihtui laskuvarjohyppäämiseen. 

Reijo Ojala, Teppo Mattsson ja Rauno Laaksonen tunnistivat jutun julkaisun jälkeen kuvista Jari Paakkarin ja Janne Ahon

"Tuohon aikaan treenasin itsekin Budokwaissa innokkaasti. Yhdessä kuvassa seisovat meidän nappulaliigaan kuuluneet Janne Aho ja Jari Paakkari," Mattsson paljastaa. 

Rauno Laaksonen kertoo, että Paakkari oli hänen kanssaan samalla judon alkeiskurssilla vuonna 1970 Uittamon naulatehtaalla. He olivat kurssin oppilaista ne, jotka saavuttivat mustan vyön. 

"Jari ja Janne myös kiersivät kanssani samassa Budokwain SM-sarjajoukkueessa vuosikaudet ympäri Suomea kohtaamassa maan parhaita kilpajudokoita ja keräämässä erivärisiä SM-mitaleja valmentaja Reijo Ojalan johdolla. Oi niitä aikoja," Laaksonen muistelee. 

Jos tunnistat kuvista muita henkilöitä, lähetä sähköpostia ja kerro heistä. Osoite on tatu.kosonen@iki.fi

Kuvat: Juha Merilahti


Raija Kosonen os. Kulmala tekee ukemin. Seisomassa Janne Aho (vas.) ja Jari Paakkari.


O-soto-gari...


... ja varma alastulo.


Tällä kertaa mies alakynnessä, lukee Raija Kososen vanhassa valokuva-albumissa.