maanantai 6. syyskuuta 2021

Dojokäytöksestä

Judossa käyttäydytään hyvin. Dojo-käytös on silti asia, josta on syytä muistuttaa säännöllisesti. Käytössäännöt julkaistaan näillä sivuilla myöhemmin mahdollisimman kattavasti, mutta nyt palautetaan perusasioita mieleen. Nämä käytöstavat kun helposti unohtuvat jos niitä ei säännöllisesti kerrata.

Suuren työn tehnyt Tetsuji Sato -sensei on varmasti ykkösmies Suomessa puhumaan hyvien dojo-käytöstapojen merkityksestä. Hän on myös opettanut niitä suomalaisia, jotka ovat päässeet käymään Japanissa judon "päämajassa" eli Kodokanissa, vielä meille opetetuista tavoista tarkempiin vaatimuksiin. Vapaasti lainaten tässä jopa todella perusasioita... joissa ei edes oteta kantaa siihen saako harjoituksen ohjaajan puheen aikana pitää mitään meteliä, vai pitääkö kuunnella... Kaikki tietävät vastauksen tähän kysymykseen!

Alla olevassa kuvassa Tetsuji Sato opettaa Kaj-Peter Pesoselle Kodokanissa käytöstapoja:

  1. Kun mennään dojoon eli harjoitussalille sisään - tai ulos - niin ovella kumarretaan aina.
  2. Kun mennään tatamille, niin taas kumarretaan. Kodokanissa se tehdään polviasennossa (za-rei), mutta Suomessa pystykumarrus (ritsu-rei) on riittävä taso.
  3. Tämä koskee vain Kodokania: Randorissa ylempi ottelija on kumarrusvaiheessa ottelualueen sisällä, haastaja ulkopuolella. Suomessa ottelijat ovat tasavertaisilla aloituspaikoilla.
  4. Judopuvusta: Aina kun ollaan kotisalin ulkopuolella (poikkeuksena esim. pitkät leirit), esiinnytään kohteliaisuussyistä vain valkoisessa judopuvussa. Ei sinisessä. Naiset voivat käyttää puvun alla paitaa mutta miehet eivät pääsääntöisesti käytä. Ja ainakaan Kodokanissa ei käytetä sinistä pukua ollenkaan, eikä miehillä paitaa.

Tetsuji on huolissaan suomalaisen dojokäytöksen huonontumisesta. Eikö niin, että ainakaan Ylämaalla emme anna suurempaa aihetta huoleen?