sunnuntai 18. huhtikuuta 2021

Liiton kevätkokouksen kuulumisia

Totuttuun tyyliin osallistuimme Suomen Judoliiton kevätkokoukseen, joka pidettiin ns. hybridimallisena lauantaina 17.4.2021. Meidän edustajamme oli (tälläkin kertaa) Tatu. Tuo "hybridimalli" tarkoittaa sitä, että pääosa osallistujista osallistui tietokoneen välityksellä, ja vain muutama henkilö oli oikeasti paikan päällä Vantaalla. Siitä huolimatta - tai ehkä juuri siitä johtuen - kokoukseen osallistui ennätysmäärä jäsenseuroja. Jos jonain vuonna ei ole ollut edes 10 seuraa kevätkokouksessa, niin nyt oli peräti 38 seuraa edustettuna! Tämä on hyvä suunta.

Taas kerran on kuitenkin syytä pohtia, mitä järkeä meidän on näihin kokouksiin osallistua. Nämä 38 seuraa käyttivät yhteensä 3340 ääntä, ja meillä oli yksi ääni. Oikea suhde nykyaikana olisi se, että jokaisella jäsenseuralla on kokouksessa yksi ääni, eli meillä 1/38 -vaikutusmahdollisuus eikä 1/3340. Monissa muissa liitoissa tähän on jo menty, joten paras tapa yrittää saada muutosta aikaan judoliitossakin on pitää asiaa säännöllisesti esillä. Joka tapauksessa yksikin ääni tuo oikeuden tehdä ehdotuksia tai kannattaa muita, ja tätä oikeutta koetimme taas kerran käyttää ahkerasti.

Kevätkokouksen asialista oli sellainen, että jo etukäteen oltiin osattu varautua siihen, että siitä kokouksesta tulla vaikea. Sen vuoksi kokouksen puheenjohtajaksi oltiin kutsuttu täysin ulkopuolinen, judoa tuntematon mutta yhdistyslain asiantuntija Kimmo Oila. Sääntömääräiset asiat käytiin läpi ilman sen kummempia erikoisuuksia. Sen jälkeen vuorossa oli kuitenkin pitkä keskustelu liiton toiminnanjohtajan tehtävästä, koska hallitus oli aiemmin tänä vuonna päättänyt kyseisen tehtävän lopettaa. Tästä syystä kokous venyi peräti neljätuntiseksi.

Kokouksen ainoa äänestys käytiin siitä, että otetaanko Lahden judoseuran ehdottama ja Turun judoseuran  kannattama ehdotus toiminnanjohtajan tehtävän lopettamisen perumisesta käsittelyyn. Pitkän keskustelun jälkeen äänestys päättyi lukemin 2319-994 ja samalla kokous siis 70% enemmistöllä siihen tulokseen, että asiaa ei edes käsitellä. Käytettyjen puheenvuorojen perusteella pääsyynä äänestyksen lopputulokselle oli se, että nyt haluttiin antaa muutoksille tilaa ja uudelle hallitukselle työrauhaa. Tämä on ihan ymmärrettävää, koska muutoksia judoliiton toimintaan on toivottu jo pitkään ja toisaalta nykyhallitus on toiminut vasta 3,5kk. 

Kokouksesta jäi hyvä fiilis. Vaikuttaa siltä, että seurat pyrkivät toimimaan vahvassa yhteistyössä niin nyt kuin tulevaisuudessakin. Ja mielipiteitähän kyllä mahtuu maailmaan - jopa vääriä. ;-)

Kokouksen "kalvoilla" vilahti hieno valokuva. Lasse 6v siinä katselee kameraan. :-)