keskiviikko 17. helmikuuta 2021

Leikin merkitys

Lasse harjoitteli harjoitusten vetämistä. Muut treenasivat.
Judo sopii harrastukseksi oikeastaan ihan kaikille ja kaiken ikäisille. Mielenkiintoista on huomata se, että samoin sopivat eri-ikäisille judokoille kaikenlaiset pelit ja leikit ihan iästä riippumatta. Esimerkiksi alkulämmittelynä erilaiset hipat ovat vanha, mutta hyväksi koettu menetelmä. Pienten lasten kanssa leikki on luonnollinen osa harjoituksia, ja viimeistään keski-iässä sen merkityksen ymmärtää taas uudelleen. Ja mitä vanhemmaksi tulee, sitä hauskempaa on taas treenata leikin varjolla!

Kun lapset kasvavat, on riskinä, että leikin varjolla tehdystä treenistä tulee heidän mielestään noloa. Mutta toisaalta: kun ohjaaja asettelee omat sanansa oikein, jopa pahimmassa kapinavaiheessa olevat yläasteikäiset nuoret saattavat innostua mukaan leikkiin... Tai ainakin teeskennellä taitavasti, jolloin nuoremmille junnuille välittyy oikea käsitys osallistumisen merkityksestä. Hyvä yhteishenki luo aina parhaat edellytykset ryhmän toimintakyvylle.

Tämän päivän treeneissä olimme jälleen kerran muun muassa talviunilta herätettyjä karhuja (kamppailuharjoitus), takapuolihippaa (alkulämmöt ja hyvä perusasento eli shisen-tai), judoankkaa (rohkea kaatuminen sivulle ja kehonhallintaliikkeistä "kääpiökävely") sekä Martti-hinausautoja (kuzure-kesa-gatame ja poistulot). Kaikilla oli mukavaa, ja kaikki nauroivat. :-)

Mitähän tässä tapahtuu...